Japanin kulttuuri eroaa paljon suomalaisesta kulttuurista, ja myös vapaa-ajan vietto on siellä osin erilaista. Japanissa työnteon arvostus on erittäin korkealla ja työpäivät pitkiä, ja usein työpäivä päättyy pelihalliin tai baarissa otettuun muutamaan pitkään. Joskus baari-ilta saattaa venähtää, ja silloin ilta voikin vaihtua yöksi kapselihotellissa.
Täpötäydet kaupungit
Japani on pieni saari, jossa asuu paljon ihmisiä. Esimerkiksi Tokiossa on vaikea löytää pientäkään aluetta, jolle ei ole keksitty käyttöä. Tokiossa kulkiessa saa todella väistellä ihmisiä, ja etenkin metroasemien läheisyydessä on tungista. Käyttäähän Tokion metrojärjestelmää päivittäin yli 20 miljoonaa ihmistä. Metroihin pääseviä ihmisiä säädellään, ja aikataulut ovat erittäin täsmällisiä. Siellä eivät junat myöhästele. Metrolla pääsee Tokiossa joka paikkaan.
Kapselihotellit
Japanissa tilanpuute on innovoinut erikoisia ratkaisuja esimerkiksi majoitustarpeeseen. Kapselihotellit ovat näistä yksi. Ne ovat nukkumista varten kehitettyjä yhden henkilön kapseleita, jotka on suunniteltu alkujaan liikemiehille, joiden työpäivä tai ilta venähtää pitkäksi.
Kapselihotelleissa majoittuu myös yksin matkustavia nuoria, ja ne ovat mielenkiintoinen kokemus myös elämyshakuisille turisteille. Kapseleissa on tietysti tekninen laitteisto kaikenlaiselle viihteelle, eli television lisäksi niistä useimmiten löytyvät tarpeet mangan
tai elokuvien katseluun, sekä videopelien pelaamiseen.
Pelihallit
Japanilaiset rakastavat erilaisia pelejä, ja pelihallit ovat siellä suuressa suosiossa. Pelaaminen halleissa on nimenomaan aikuisen väestön harrastus.
Pachinko
Pachinko-pelihallit ovat suosittuja erityisesti vanhemman väestön keskuudessa. Pachinko on pystyssä oleva kuulapeli, joka muistuttaa flipperiä ja pajatsoa. Siinä on tarkoitus voittaa lisää kuulia saamalla osumia tiettyihin pelilaudan kohtiin. Aiemmin koneet olivat mekaanisia, mutta nykyisin ne ovat sähköisesti toimivia.
Pelaaja ostaa peliä varten henkilökohtaisella sirukortillaan aloituskuulat hallista, niiden hinta on noin 4 jeniä kappale. Yleensä pelaaja voittaa enemmän kuulia kuin häviää, mutta pelin tuotto varmistetaan kuitenkin pelihallille siten, että kuulien takaisinostohinta on pienempi, eli noin 2,5 jeniä kuulalta. Hyvillä pachinko-pelaajilla voi olla voittoina tuhansia kuulia, joita sitten pelihallin työntekijät laskevat koneiden avulla. Kuulista saadut voitot maksetaan takaisin pelaajan sirukortille.
Koska Japanissa uhkapelaaminen on kiellettyä, voi voitot lunastaa vain tavarapalkintoina. Nämä palkinnot voivat olla melko arvokkaitakin, kuten esimerkiksi skootteri tai televisio. Tosin uhkapelilakia kierretään sujuvasti siten, että palkinnon voi usein vaihtaa takaisin rahaksi heti pelihallin ulkopuolella. Myös internetin onlinekasinoilla on kenellä vain mahdollista pelata pachinkoa ja muita samantyyppisiä pelejä. Moni Suomalainen verkkosivu tarjoaakin mahdollisuuden tutustua japanilaistyyppiseen pelitarjontaan.
Arcade ja Sega-pelihallit
Kolikkopelihallit, eli arcade-pelihallit ovat myös hyvin suosittuja Japanissa. Niissä on vilkkuvat värivalot ja valtavasti pelejä. Ammattilaiset pelaavat pelejä huimalla tahdilla, mikä on nähtävyys jo itsessään. Myös videopelihalleja ja Sega-pelihalleja, eli Club Sega -halleja löytyy pelinhimoisten Japanilaisten iloksi. Nämä ovat siis nimenomaan aikuisille pelaajille suunnattuja paikkoja. Esimerkiksi Tokion pelaamisen suurin keskus on Akihadara, jossa on pelikauppojen, -hallien ja muun viihdykkeen lisäksi myös erotiikkaliikkeitä ja muuta, nimenomaan aikuisille suunnattua toimintaa.