Kun tulee ajankohtaiseksi lähteä liikematkalle Japaniin, on hyvä tutustua etukäteen paikalliseen liike-elämän etikettiin ja käytöstapoihin. Näin vältytään kiusallisilta tilanteilta sekä jopa moukkamaisilta virheiltä, jotka voivat haitata yhteistyötä japanilaisten liike-elämän edustajien kanssa.
Matkatoimisto osaa neuvoa
Jos matka suuntautuu Japaniin ensimmäistä kertaa, on matkatoimisto mainio apu antamaan vinkkejä onnistuneeseen matkantekoon. Siellä ovat töissä asiantuntijat, joilla on hallussaan ensi käden tieto niin ajankohtaisista uutisista kohteessa, kuin muistakin matkantekoon vaikuttavista seikoista. Kannattaa kysyä rohkeasti vinkkejä paikallisten kanssa toimimiseen, sekä esimerkiksi lentokentällä asiointiin, jos jokin mietityttää.
Pukeutuminen
Japanilaisessa liike-elämässä on tapana pukeutua siististi ja melko muodollisesti. Kirkkaita värejä ei suosita, ja musta puku sekä hillitty kravatti ovat turvallinen valinta. Naiselle hyvä valinta on konservatiivinen ja hillitty mekko, joka on tarpeeksi pitkä jos ateriointi ravintolassa tapahtuu lattialla istuen. Jalkaan avokkaat tai muut siistit kengät, jotka on helppo riisua, sillä Japanissa kengät riisutaan paitsi kodeissa, myös useissa ravintoloissa ja yritysten toimitiloissa. Tämän vuoksi myös ehjiin ja siisteihin sukkiin on syytä kiinnittää huomiota. Asusteet ja korut ovat Japanissa hillityn kokoisia ja näköisiä, huomiota ei ole tarkoitus herättää, mutta tyylikäs saa olla.
Käyntikortit
Japanissa käyntikortit ja niiden jakaminen on kiinteä osa yrityskulttuuria. Asema yrityksessä on merkittävä tieto japanilaisessa liike-elämässä, ja sitä kysytään jopa ravintolasta pöytää varatessa. Käyntikortti on tapana ojentaa molemmin käsin, samoin siten vastaanotetaan vastapuolen kortti. Korttia ei tule myöskään laittaa heti taskuun, vaan tutkia sitä hetken aikaa.
Lahjojen antaminen
Japanissa on tapana antaa lahjoja liike-elämässä, myös silloin kun toimitaan ensimmäistä kertaa yhdessä liikeasioissa. Lahjoja annetaan paitsi yritysten kesken, myös henkilökohtaisesti kaikille paikalla olijoille. Jos kaikille ei ole lahjaa, on ne parempi jättää kokonaan antamatta.
Lahjan antamisessa tärkeintä on itse tapa, jolla lahjoja vaihdetaan. On hyvä käytäntö antaa Japanilaisen ojentaa oma lahjansa ensin. Lahjojen tulee olla kauniisti paketoitu, ja yrityksen mainoslahjoja tulee välttää. Parempi on antaa pieni, mutta laadukas lahja. Suomalaisia tuotteita – kuten Marimekkoa tai Iittalaa – arvostetaan Japanissa suuresti. Japanilainen saattaa kieltäytyä lahjasta, mutta sitä tulee tarjota uudelleen. Lahjat avataan hillitysti, ja muistetaan myös aina kiittää lahjan antajaa.
Tervehtiminen
Kättely on Japanissa yleinen liike-elämän tapa tervehtiä, samoin kuin Suomessa. Kättely tapahtuu kuitenkin hillitysti, eikä tapana ole välttämättä silmiin katsominen kuten Suomessa. Pieni kumarrus ennen tai jälkeen kättelyn on kohteliasta. Elekieli on Japanissa tärkeää. Koska käytös on pienieleistä ja hillittyä, voivat pienetkin ilmeet paljastaa paljon.
Kun vastapuoli puhuu, tulisi keskittyä kuuntelemaan, ja nyökytellä välillä kuuntelemisen merkiksi. Japanilainen voi myös myönnellä sanoin kuunnellessaan vastapuolen puhetta, mutta se ei suinkaan tarkoita automaattisesti hänen olevan samaa mieltä. Se on vain yleinen tapa osoittaa, että kuulolla ollaan.
Japanilainen voi myös hymyillä, vaikka tunnetila ulkokuoren alla olisi toinen. Käden nosto kasvojen eteen voi tarkoittaa kiitosta, mutta myös kielteistä asiaa. Jos Japanilainen vetää hampaiden läpi ilmaa suuhunsa, on se merkki turhautumisesta.
Japanissa on kohteliasta istua jalat maassa, ei nostamalla jalkaa toisen päälle. Jaloilla ei ole korrektia myöskään liikuttaa tai työntää mitään. Ja jos halutaan kutsua esimerkiksi tarjoilija luokse, se tapahtuu kämmen alaspäin sormia liikuttamalla, ei yhdellä sormella kutsumalla.